Karlskoga Kammarkör

Kom med och sjung

Vi är en grupp sångare som har roligt tillsammans med och omkring vårt gemensamma intresse: att göra välljud. Vi behöver DIG som vill dela den entusiasm och glädje vi känner genom att sjunga i kör.
Kontakta vår körledare Kristina Folker på tel 073-968 52 02.
Besök gärna vår repetition på tisdagar kl 1900 i Panoramarummet i Musikpalatset. Det är inte så svårt, om Du nu tror det!
Historia
Karlskoga Kammarkör startades 1949 av Heikki Teittinen, som arbetade i Karlskoga som sångpedagog. Han hade solistelever som han sammanförde och skapade så Karlskoga Kammarkör.
Sedan dess har kören haft några olika dirigenter: John Sandberg, Torsten Axelsson, Torsten Hedlund, Inga-Lill Brogeland, Niclas Blixt, Heri Eusterlid och Ulla-Lena Thodal, och nu har vi Kristina Folker som dirigent.

Repertoar
Idén med en kammarkör är att framföra musik av god kvalitet med sångare med bildade röster och god körklang.
Repertoaren är bred. Vi sjunger både äldre och nykomponerad körmusik, och har genom åren också deltagit i ett flertal projekt med olika musikalisk inriktning allt ifrån jazz och musical till opera och oratorier.
Noter Kören sjunger förstås "klassisk" körmusik som Och jungfrun hon går i ringen arrangerad av vår mest svenska och klassiska arrangör Hugo Alfvén. Vi sjunger gamla madrigaler som In these delightful men också mycket nyare musik som Come in and stay a while eller Gabriellas sång. Vi kan ibland framföra musikaliska skämt och travestier som Jazz me´ blues eller Utgångsmenuett. Naturligtvis sjunger vi understundom sånger ur det rika urval av sakral musik som finns, såsom Över land och sjö din sol går upp och In dulce jubilo, och varför inte nämna Deep River. Och så har vi sjungit med tillsammans med stor orkester t ex i Faures Requiem, Händels Messias, Andersson/Ulvaeus Chess, Orffs Carmina Burana och Bachs Juloratorium.

Körens medlemmar
Kören består av ungefär 20 entusiastiska sångare. Dom har roligt på övningarna på tisdagskvällarna med sin dirigent och ändå roligare på konserterna. Men - det behövs fler sångare i flera stämmor. Är du sångintresserad och kan lite noter (ja, det är bra om du kan sjunga också) så får du väldigt gärna ta en kontakt. Vi brukar göra så att dirigenten får lyssna lite på presumtiva nya sångare för att bedöma stämplacering och sådant, och sen tar vi en liten prövotid för att nykomlingen skall få känna efter om det känns bra och kör och dirigent får lyssna och känna. Det är ganska okomplicerat.
Ta en kontakt med dirigenten Kristina Folker (073-968 52 02) eller någon medlem!

Kören repeterar alltså normalt en gång i veckan, mellan kl 1900 och 2115 varje tisdagskväll i Musikpalatset, och ibland - inför konserter - dessutom på någon helg. Dessutom måste koristerna förstås förbereda övningarna hemma och träna stämmans "melodi", lära in texter och känna in rytmen. Repetitionerna blir roligare så!
Till hjälp har koristerna (i allmänhet) noter i datorformat och kan lyssna på stämmorna och träna utan krav på instrument. (Mer om detta)

Den 22 mars 2017 sjöng vi för Frimurarna på deras högtidsdag. Den 8 april gjorde vi liten konsert på Konsthallen och på skärtorsdagen medverkade vi vid en gudstjänst i Söderkyrkan. 14 maj sjöng tillsammans med flera barnkörer i stora kyrkan.
Så sjöng vi - naturligtvis - på nationaldagen på hembygdsgården. Den 11 juni hade vi en konsert i Lunedskyrkan med titeln I försommartid.
Kören träffades efter sommaren den 29 augusti och hade en körhelg i Tivedstorp den 1 - 2 september.
Årsmöte tisdagen den 26 september 2017 kl 19:30 i Musikpalatset, Panoramarummet.
Den 19 november ska vi ha en konsert med Sunrise mass av Ola Gjeilo tillsammans med flera andra körer.
Mer om vad vi gjort hittar du på sidan med körens historia.

Behöver du hjälp med vacker sång när det är dags för bröllop, begravning, födelsedagar, invigningar, jubiléer, firmafester?
Karlskoga kammarkör ställer upp med hela kören eller små ensembler och förgyller tillfället med sång!
Kostnad: Från 500 kr och uppåt beroende på programmets längd och antal medverkande sångare. Om du vill engagera hela kören kostar förslagsvis ett 30 minuters program 2000 kr. Eventuella resekostnader är inte inkluderade.
Om du har några frågor eller vill boka oss kan du kontakta körens ordförande Malin Stäring (072-203 91 30) eller dirigent Kristina Folker (073-968 52 02).

Bilder på kören

Karlskoga Kammarkör är en blandad kör av amatörer med kvalitativ, ambitiös sångarglädje grundad i traditionen, som i stimulerande och utvecklande gemenskap vill skapa stämningsfulla klangharmonier och utveckla repertoar och röster genom kreativt nytänkande.
Kören är en blandad vuxenkör med fyra stämmor: sopran, alt, tenor och bas - det är väl alla körer som kallar sig kammarkör. Eftersom varje stämma ofta delas i två, t ex 1:e sopran och 2:e sopran, sjunger vi alltså mellan tre- och åttastämmigt.
I dag är vi ungefär tjugo sångare, men kören har genom åren haft mellan tjugo och trettiofem medlemmar, någorlunda jämnt fördelade i stämmorna.

Karlskoga kommun
Föreningar i Karlskoga